Klantenservice     Inloggen     0 producten in uw winkelwagen    
 Bedrag: € 0,00
 Producten:  stuks

productenDocumenten
Scan deze QR code en stuur
ons een Whatsapp

QR- code voor uw adresboek:
  

Welk element moet ik kiezen?

Als je een draaitafel gaat kopen of laat opknappen en je wilt vinyl weer gaan beleven, besteed dan eerst aandacht aan de vraag :

'Welk element is voor mij het beste ?'

Als je de moeite neemt (en geniet van het ritueel) om een plaat uit de hoes te halen, op te zetten, om te draaien en weer in de hoes te steken, dan moet je wel een liefhebber zijn. Muziek is vooral genieten, van het ritueel en van de klanken. Verhoog het genot en je muziekbeleving met een goed element!

Wij adviseren om geen 'af fabriek gemonteerd' element te gebruiken. Daar wordt flink op bezuinigd omdat dat niet van de draaitafel fabrikant is. Daar zit de winst niet in maar maakt concurrentie moeilijk. Hoe goedkoper hoe beter. Niet dus. Daarom leveren wij onze 'vintage' platenspelers eigenlijk niet anders dan met een mooi element. We besteden veel zorg aan het opknappen van de speler, dan moet het resultaat er ook naar zijn. En (40 jaar) oude elementen zijn vaak (van binnen) gecorrodeerd en dus onbetrouwbaar. 

Het element is het belangrijkste onderdeel van de draaitafel. Daarom hangt aan een goed element ook een bepaald prijskaartje en zoals met veel dingen kan je het net zo gek maken als je zelf wil. De informatie die uit de plaat wordt gehaald (of niet) en hoe dit wordt overgebracht is allesbepalend. Platen beluisteren met een goed element is echt genieten.

 Foto: Grado Platinum

Een goed element begint bij circa 150 euro. Dit is inclusief naald, zo worden ze geleverd. Elementen daaronder zijn 'instap' elementen. Muziek liefhebbers, fijnproevers en audiofielen doen er goed aan boven dit bedrag te blijven. Het kan voor minder, maar dan mis je heel veel. De prijs van een element wordt onder meer bepaald door slijping en uitsortering van de diamant.
Lees hier eventueel meer daarover. 

Foto: AT-440 mle

Een element gaat zeker 10 jaar mee. Vaak veel langer, maar voor het gemak houden we dit even aan. Als je dus 150 euro uitgeeft, dan is dit 15 euro per jaar. En dat aan iets dat je wekelijks of zelfs dagelijks gebruikt. Bespaar dus niet op het element! 

En laat het goed (door ons) afstellen want dan komt het echt tot zijn recht.

Wat voor soort liefhebber ben jij?

Grofweg kun je de indeling zo maken :

*) Gezelschapsdraaier: Ik draai platen als achtergrondmuziek, terwijl ik iets doe of mensen over de vloer heb: dan volstaat een element tot 100 euro.

**) Muziekliefhebber: Ik vind muziek luisteren belangrijk en ga daar voor zitten. Het moet mooi klinken, maar ik heb een beperkt budget: 150 - 350 euro

***) Audiofiel: Wat betreft weergave wil ik het onderste uit de kan halen. Ik weet wat ik mooi vind en wil iedere nuance horen en mijn hele installatie is daarop afgestemd: 350+ euro. Hieronder genoemde elementen zijn in deze range maar wij hebben ook elementen van een hogere prijsklasse. Neem gerust contact op.

Mocht je tot categorie **) of ***) behoren maar vind je het desondanks toch veel geld? Probeer dan toch zo dicht mogelijk tegen deze prijzen aan te blijven. Dan kan je beter een financiële concessie op de draaitafel zelf doen. Bespaar niet op het element. 

Grado, Audio Technica, Denon,  Nagaoka of Ortofon ?

Grado is een Amerikaans familie bedrijf dat gespecialiseerd is in het (handmatig) wikkelen van spoelen. Ze zijn daarom ook bekend van goede koptelefoons, naast elementen. Ze hebben een patent op onafgeschermde elementen. Daarom moet het plateau van de draaitafel wel van metaal zijn (let op!). De klank is daardoor ruimtelijk en fris. Bassen zijn subtiel en het geheel is mooi evenwichtig en rustig. De Grado ‘Gold’ (**)  is het meest verkochte element en voor fijnproevers is er de 'Platinum’ versie (**). Echt een aanrader deze laatste. Voor (***) mensen is de 'reference signature' of een van de 'wood' elementen een must. De dollar-euro koers geeft je een goede kwaliteit prijs verhouding bij deze elementen. 

Audio Technica is een Amerikaans bedrijf dat zeer betaalbare kwaliteitsplatenspelers maakt, maar ook andere professionele audio producten zoals microfoons en elementen.
Het bedrijf maakt al tientallen jaren elementen en veel mensen kennen ze nog van de vroeger gebruikte draaitafel. De huidige lijn mag er zijn en de klank van de elementen is evenwichtig verdeeld, wat meer aanwezig, met volle bassen. Dat geldt zeker voor de AT-120E (**), het meest verkochte element. De AT-440 mle (**) heeft een zijdezachte klank die dicht in de buurt komt van MC elementen. Een aanrader als je jezelf wilt verwennen. De AT-150 (***) is de top of the line

Nagaoka MP-200. Aanrader qua prijs-prestatie verhouding.

Nagaoka is een fabrikant die al sinds 1940 bestaat. Het merk wordt geroemd om de precisie in het volgen van de specificaties. Ze hebben een heel eigen kijk op elementen, die ze 'Moving Iron' (MI) noemen.

Het gewicht van de bewegende delen is minder dan bij MM elementen, waardoor ze dynamischer en gedetailleerder klinken. De elementen zijn ook ingebouwd in een SME headshell te leveren, zodat je niets hoeft af te stellen als je een arm hebt met zo'n aansluiting . 

Er is een mooie brochure met achtergrond informatie over Nagaoka, lees hem hier

Denon MC Elementen worden reeds 40 jaar vervaardigd vanuit dezelfde mallen. De reden hiervoor is duidelijk. Er blijft vraag naar doordat de puristen deze elementen hoog in het vaandel hebben. Het Denon 103R element wordt door velen als het ultieme element gezien en is nog steeds bij ons te koop. Je moet rekening houden met het feit dat bij een MC element de naald niet verwisselbaar is. De diamant kan wel vervangen worden door een 'retip', de kosten zijn dan die van een prijzige naald. Daarnaast kennen de MC elementen vaak een lage uitgangs spanning, waardoor een speciale MC voorversterker nodig is. Als deze niet in jouw versterker zit, heb je een aparte externe oplossing nodig. Uitzondering is de DL-110, deze kan worden aangesloten op een gewone MM ingang. Dit instap MC element is zo goedkoop dat je het gewoon kunt vervangen in plaats van 'retippen'. Heb je geld over voor een optimaal geluid. Overweeg dan de 103 en 103 R. Zeer aan te raden op de betere draaitafel.  

Ortofon is waarschijnlijk wel het meest bekende element. Ook omdat ze in het verleden standaard bij de Thorens platenspeler werden geleverd. Ook nu worden OM-10 elementen meegeleverd op de nieuwe Thorens modellen. Omdat we een instapelement (zoals de OMB 10) ontraden hebben we daarom ook actiemodellen met betere elementen.

De huidige '2M' reeks van Ortofon kenmerkt zich door 'design' en de klank is neutraal, analytisch te noemen.
De 'red' is nog wat schraal en wordt door ons gezien als 'instap', de Blue (**) is een prima element en de 'Bronze' (**) is ook zijdezacht als de 440 mle van AT. De `Black (***) is de top of the line.
Ortofon is Deense degelijkheid. Goed en mooi maar je profiteert niet van de dollarkoers. Let dus op dat je voor een vergelijkbaar element een iets hogere prijs moet betalen. Een Grado gold of AT-120 E is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de 2M Blue.


2M Bronze 'Verso'       2M Black 

Let op, voor Thorens bezitters met een toonkop zoals die van de TD-150 of TD-160 MK 1 is een speciale 'Verso' uitvoering vereist. Heel handig voor als je een SME-type toonkop hebt, zijn de Plug and Play (PNP) uitvoering. 

Let op, voor Thorens bezitters met een toonkop zoals die van de TD-150 of TD-160 MK 1 is een speciale 'Verso' uitvoering vereist. Heel handig voor als je een SME-type toonkop hebt, zijn de Plug and Play (PNP) uitvoering. 

Conclusie nieuwe elementen. 

Heb je al een beter idee, of zie je door de bomen het bos niet meer?
In het algemeen gesteld moet je het meest geld in een element investeren als je een draaitafel gaat kopen. Voor 200-350 euro heb je een optimaal element qua prijs/prestatie. Als je dat geld niet wilt / kunt uitgeven, ga dan vanuit hier terug naar het element dat het dichtst in de buurt komt. Wil je meer besteden ga naar het volgende element. Het karakter van de elementen verandert niet, je krijgt wel minder of meer dynamiek en gedetailleerdheid. 

Elementen die je kunt vergelijken in de optimale prijsklasse zijn :

AT 440/150- Zacht, verfijnd, gedetailleerd, helder, dynamisch, benaderd MC elementen, warm

Grado Platinum/signature  - Open, mooi stereobeeld, subtiele bassen, neutraal, rustig

Denon - Rustig, natuurgtrouw, afgerond, sprankelend, mooi ruimtelijk stereobeeld.

Ortofon Bronze - Zijdezacht element met evenwichtig klankbeeld, open, helder, warm

Nagaoka MP-150 / 200 - Helder, gedetailleerd, dynamisch, levendig neutraal 
 
Elementen keuzetabel - maak uw keuze:
investering in euro >100 >200 >300
Audio Technica AT 120E AT-440 mla AT-150 mlx
Denon DL-110 DL-103 (*) DL-103r (*)
Grado Gold Platinum Signature
Ortofon 2M Red 2M Blue 2M Bronze
Nagaoka MP 110 P 150 MP 200

(*) hiervoor is een MC voorversterker nodig, in uw versterker of extern

Montage of DIY ?

 Voor doe het zelvers is een speciale mal verkrijgbaar. 

Om echt te genieten van een element moet het goed worden afgesteld. Als je het nog nooit hebt gedaan, is het aan te raden dit door ons te laten doen. Het is gratis bij aanschaf van het element. Combineer het eventueel met een servicebeurt van je draaitafel. Montage is niet zo simpel als het lijkt, je hebt er een mal voor nodig en wat meer apparatuur maar er is ook een kans dat je de naald beschadigt bij het monteren.

Weet je wel wat je doet en wil je het graag zelf doen, dan krijg je 10% korting op een element dat je naar jezelf laat opsturen (let op niet op de verzendkosten). Plaats een verzendorder en betaal 10% minder, je krijgt vanzelf een aangepaste factuur. 

Vintage (NOS) elementen 
Wij hebben ook gebruikte elementen op de site staan. Deze categorie is niet bedoeld om een beginnende vinyl liefhebber een goedkope oplossing te bieden. Dat is verkeerde zuinigheid. Het is namelijk onmogelijk om de klank van al deze elementen te beschrijven. Deze elementen zijn bedoeld voor nostalgische luisteraars : 'vroeger had ik dit element en ik vond het zo mooi'. Oude elementen kunnen minder goed presteren en zijn ook niet ontworpen voor het hedendaags vinyl. Neem deze elementen niet mee bij een nieuwe draaitafel. Koop ze alleen als je deze kent en graag weer terug wilt hebben in je oude draaitafel. Of gewoon voor in de vitrine.

Weet je het al ?
Heb je een element geselecteerd en in de order opgenomen. Mooi. Dan is ons doel bereikt 

Weet je het nog niet en heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag. 

  

Informatie & Nieuws

1e keer hier ? Lees dit !

 FOR CUSTOMERS ABROAD 
Like us on Facebook  !
Creditcard and   Accepted

REFERENTIES:
Achterlaten / Lezen

RECENT NIEUWS
 
Marantz set

Wegens enorm aanbod van reparaties kan het zijn dat het wat langer duurt wat wij en u zouden wensen. Graag uw begrip hiervoor.

 

Audio Reparatie Site

Oprichter neemt afscheid - lees hier de afscheidsmail en reacties

AANBIEDINGEN
Wisselende acties, KLIK HIER

ZIe wat het MEEST VERKOCHT is


CLEARAUDIO nu modulair
Kies uit 4 kleuren, 4 armen en diverse elementen!
 


NIEUWE LIJN THORENS !!
Thorens wil meer kwaliteit en uitstraling bieden en dat zie je terug in de nieuwe lijn van platenspelers


AUDIOLAB STREAMP
Streaming Amp met mooie phonotrap en DAC


We hebben ook een mooie combi aanbieding met clearaudio!
LEAK LEEFT WEER !
Prachtige streaming versterker en optionele cd speler !


GRATIS VERZENDEN > 60 EURO

 
WE PLAATSEN WEER VEEL MOOIE KLASSIEKERS.

GA OP ZOEK ! Ze zijn er zo weer af ..
  
  

GRADO WIRELESS KOPTELEFOON NIEUW HIFISTEREO IN HET NRC!!


MULTIROOM STREAMING 
verbind je (vintage) versterker of koop onze 80W Wifi class D versterker of actieve luidsprekers voor een van de kamers in je huis en beheer alles vanaf je mobiel of met Airplay. Klik hier voor onze oplossingen.


HIFSTEREO OOK OP INSTAGRAM!
Volg ons op instagram en blijf op de hoogte van de nieuwste aanwinsten of unieke producten die we ter reparatie aangeboden krijgen !

headshell express 
wij stellen m voor je af !

VERNIEUWD!
 
 

Hi-Five cadeaubon 
nu met code !

Geef iemand een waardebon
om hier iets te bestellen ...
 ... of te laten opknappen of 
een servicebeurt te geven

Eerder nieuws:

Nos vintage elementen toegevoegd

Beurtje - doe het zelf !   Of niet....
Zie ook onze checklist

Klik hier voor het nieuwsarchief.Hi-Five cadeaubon 
Geef iemand een tegoed om hier iets te bestellen of te laten opknappen

Of je kunt jezelf iets cadeau doen.

Wist u dat :
- De zoekfunctie bij alles helpt ?
- U de foto's 2x kunt uitvergroten ?
- De webshop dagelijks uitbreidt ?
- Wij ook moderne audio repareren ?
- Wij draaitafels servicen ?

wij accepteren ook  Betalingen


Veel gestelde vragen: 

Kopen op marktplaats

Over HifiStereo.nl, de webshop

Heeft u mijn snaar ?

Welke draaitafel?, welk element?

Over naalden, elementen etc..

Over draaitafel problemen

Over hifi apparatuur

Alles voor de man cave

Over akoestiek


Referenties:

Laat een referentie achter

Lees referenties


Relatie service:

Waar koop je Vinyl ?

Andere vintage links

Links / leuke weetjes

Show me yours !Voorwaarden:

Algemene verkoopvoorwaarden

Privacy beleid