Klantenservice     Inloggen     0 producten in uw winkelwagen    
 Bedrag: € 0,00
 Producten:  stuks

producten



Documenten




Scan de QR code met uw
mobiel voor uw adresboek

QR- code voor uw adresboek:
  

FAQ apparatuur

Vraag: Wat betekent de term "Hifi Stereo" eigenlijk?
Voordat er "Hif"i was, was er 'werkelijkheidsweergave'. Niet een makkelijke term maar het gaf wel aan waarom het gaat. De muziek in de kamer liefst zo weergeven als de muzikant het in de studio opnam. En daar is best wat voor nodig. Want dat betekent goede afspeelapparatuur. Bij een draaitafel minstens een goede naald in een goed element. Bij een cd speler, een goede 'dac'. En aan een versterker en luidsprekers kun je legio voorwaarden verbinden waardoor deze een natuurgetrouwe sound kunnen weergeven.

In 1961 kwam er een normering, de DIN 45.500 normering omschreef de eisen waarmee producten "High Fidelity" ofwel een hoge betrouwbaarheid hadden voor het natuurgetrouw weergeven van geluid. Het beschrijft onder meer ruisniveaus en andere technische specificaties waaraan de apparatuur moet voldoen. Apparatuur die aan deze normering voldoet geeft in het algemeen een heel goede representatie van het geluid. Begin deze eeuw werd de 'hifi stereo' apparatuur vaak uit de huiskamer verdrongen omdat er bioscoopgeluid bij de televisie nodig was. Muziekliefhebbers richten daarom een aparte luisterruimte in of plaatsen een aparte stereo versterker in de huiskamer.

Vraag: Hoeveel vermogen heb je nodig in een huiskamer?
Antw: In het algemeen is het vermogen dat een versterker afgeeft bij een normaal luisterniveau maar een paar watt, zeg maar minder dan 10. Buizenversterkers bijvoorbeeld zijn meestal niet veel zwaarder dan 12W of 20W. Het is dus in de regel niet nodig een versterker van 50W of zelfs 100W in een huiskamer te gebruiken. Het is namelijk aan te raden een versterker wat meer in het middengebried van de volumeknop te kunnen gebruiken dan helemaal in het begin. Zwaardere versterkers hebben meer 'potentie', kunnen dus veel stroom leveren op het moment dat dat nodig is, vooral bij strakke bassen. Het is ook afhankelijk van welke luidsprekers er gebruikt worden en hoe groot de ruimte is. 

Vraag: Is een zware versterker ook een goede versterker ?
Antw: Dat hoeft niet zo te zijn. Bij tradiotionele klasse A en AB versterkers geeft het gewicht van vooral de transformator een indicatie van de stroom die er geleverd kan worden. Sommige versterkers bevatten zelfs 2 trafo's (dual mono opgebouwde versterkers). Dit zijn meestal ook de betere versterkers. Door de komst van Klasse D versterkers is de noodzaak van zware voedingen verdwenen en hoeft het geen indicatie te zijn.

Wat is het belangrijkste onderdeel voor de klank? 
Er wordt wel eens gesuggereerd dat je goede luidsprekers moet kopen en dat de rest niet veel uitmaakt. Het is natuurlijk waar dat de 'weergevers' belangrijk zijn maar in feite is het slechtste onderdeel bepalend voor de klank. Een soort bottleneck dus. Een inferieure versterker doet net zo veel af aan het geluid als goedkope luidsprekers. En ieder onderdeel heeft ook een eigen 'kleuring'. Al doen fabrikanten nog zo hun best om het geluid natuurgetrouw over te brengen, er wordt altijd wel iets aan dit geluid veranderd door een onderdeel. En is het niet door de techniek, dan is er nog de ruimte zelf. Stem een bron en versterker dus goed af op de luidsprekers. Koop iets goeds, dat hoeft niet ook 'duur' te zijn. Een goed gereviseerde tweedehands high-end product bijvoorbeeld ;-) .

Hoe duurder hoe beter ?
In de audio wereld kun je zoveel geld kwijt als dat je wilt. Er zijn bijvoorbeeld luidsprekers te koop van 500.000 euro (of was het dollar). Of een interlink van meer dan 1000 euro. En dat hoor je er natuurlijk aan af. Maar dan moet je ook gouden oren hebben. In de praktijk is het natuurlijk zo dat er een optimum is tussen prijs en prestatie ofwel kwaliteit. Als het punt nadert waarbij de bedragen steeds groter moeten worden om een steeds kleinere toename in kwaliteit te krijgen dan is dat het punt waarop je even moet pauzeren. Even gewoon gaan genieten van je muziek en van een -inmiddels- heel fraaie installatie. Voor iedereen ligt dat punt natuurlijk anders. En het leuke van 'upgraden' is natuurlijk dat je al je muziek weers eens helemaal opnieuw kunt beluisteren. Daarom: probeer gewoon eens de uitleen service van HifiStereo.nl... 

Wat is beter ? Vinyl, CD, streamen met FLAQ ?

Er zijn mensen die zeggen dat analoog beter is dan digitaal. Dat een LP dus beter kan klinken dan een cd. Dat er meer gevoel in zit. Of is dat nu weer het ritueel? Daarnaast wordt beweerd dat 'lossless' streamen dezelfde kwaliteit geeft als een CD. Wat is waar ? Het is heel persoonlijk. Van iedere stelling zijn voor en tegenstanders. Het is net als met politiek. Je kunt erover discussieren maar standpunten worden niet snel veranderd. Lees dit artikel van NU.NL eens door. Dat geeft al een mooi beeld. 

Nu.nl:
Streamingdiensten als Spotify verorberen de muziekmarkt. In 2013 - het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn - waren streamingdiensten goed voor 29 procent van de inkomsten van de Nederlandse muziekindustrie, dubbel zo veel als een jaar eerder.

De muziekmarkt groeide zelfs weer licht omdat de opkomst van streaming de steeds lagere fysieke verkopen wist te compenseren. Vermoedelijk heeft streaming in 2014 opnieuw een groter marktaandeel gegrepen.

Sinds de introductie van mp3-downloads en streaming is naast het inkomen van muzikanten nog iets anders gedaald: de geluidskwaliteit van muziek.In de vroegste dagen van het wereldwijde web was bandbreedte schaars en werd de mp3 populair om muziek in relatief kleine bestanden uit te wisselen.

Sindsdien is de mp3 de standaard gebleven. De gecomprimeerde bestanden blijven aantrekkelijk door hun relatief kleine formaat en behoorlijke geluidskwaliteit. Toch vinden kenners dat bij het gebruik van mp3's een deel van de muziek verloren gaat, en vindt dus weer een beweging plaats richting muziek in cd-kwaliteit of zelfs hoger.

Ponoplayer

Vorige week werd zonder veel bombarie de streamingdienst Tidal gelanceerd in Nederland. De dienst, die binnenkort in handen is van Jay-Z,  streamt muziek net als Spotify, maar dan in flac-formaat.Dat is in tegenstelling tot mp3 een losslessformaat: ongecomprimeerde muziek waarbij geen kwaliteit verloren gaat. Een echte cd in puur digitaal formaat dus.

Maar het kan nog beter: zanger Neil Young haalde vorig jaar via crowdfundingsite Kickstarter ruim 6 miljoen dollar op voor zijn Ponoplayer: een driehoekige mp3-speler die muziek moet afspelen in een nog hogere kwaliteit dan cd's.

"Je hoeft niet meer te kiezen tussen kwaliteit en gemak bij het luisteren naar muziek - je kan het allebei hebben", beloofde Young aan geïnteresseerden. "Duizenden gedocumenteerde Pono-luisteraars hebben bewezen dat muziekliefhebbers het verschil kunnen horen tussen de cd's en mp3's die ze eerder hadden, en wat ze nu kunnen hebben met Pono."

Bemonstering

De betere kwaliteit die Pono belooft heeft te maken met de zogenoemde bemonsteringsfrequentie (sample rate). Kort gezegd houdt dit in hoe vaak per seconde een monster van het geluidssignaal wordt genomen. Een cd heeft een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz, ofwel 44.100 monsters per seconde. Pono belooft muziek met een maximale frequentie van 192 kHz, 192.000 monsters per seconde.

Echt nuttig is dat echter niet, zo blijkt uit onderzoek. In 2007 onderzocht de Boston Audio Society onder zestig experts of zij muziek met een hogere bemonsteringsfrequentie dan cd's konden herkennen.

Het resultaat: in 467 luistersessies werd de muziek in hogere kwaliteit 52,7 procent van de keren juist herkend. Ook op dure geluidssystemen was het verschil niet te horen.

Dat verbaast Pim van Dijk, audioloog in het UMC Groningen, helemaal niets. "Het menselijk oor is in theorie gevoelig tot 20 kHz", zegt hij. "Maar om een 20 KHz-signaal weer te geven heb je een sample rate van 40 KHz nodig."

De cd heeft dus niet een te lage bemonsteringsfrequentie, maar biedt al het maximum dat het menselijk oor kan horen. "Alles wat je daarboven doet is eigenlijk niet zinvol", zegt Van Dijk.

Het opnemen van muziek in een hoge resolutie kan wel zinvol zijn, zo merkten ook de onderzoekers uit Boston. Muziek die met een hoge bemonsteringsfrequentie werd opgenomen en vervolgens in cd-kwaliteit werd afgespeeld, klonk volgens de experts beter dan muziek die in cd-kwaliteit was opgenomen.

Bij een opname "wil je heel precies geluidsdruk vastleggen, en dan kan het zinvol zijn om vaker te samplen", legt Van Dijk uit.

Praktijktest

Voor consumenten is het echter niet zinnig om muziek in hoge resolutie aan te schaffen. Zeker niet gezien de Pono-winkel van Neil Young 2 tot 2,5 keer zo veel rekent voor muziek in hoge resolutie dan de kosten van dezelfde muziek in digitale cd-kwaliteit.

"De kwaliteit van Spotify is in de afgelopen jaren echt omhoog gegaan", zegt Sven Figee, producer en frontman van de band Sven Hammond Soul. In 2011 deed hij in een interview op NU.nlnog zijn beklag over de geluidskwaliteit van de streamingdienst, maar sindsdien krijgen betalende leden steeds meer muziek te horen met een bitratevan 320 Kbps, twee keer zo veel als eerst.

"Als ik echt eerlijk ben vind ik het verschil heel moeilijk om te horen", zegt Figee. "Ik wil het graag, maar het is echt moeilijk om te horen."

Een praktijktest onder mensen zonder expertkennis van audio bevestigt dit. In een blinde audiotest luisterden twaalf NU.nl-redacteuren naar een totaal van 46 audiofragmenten als mp3 via Spotify (met een bitrate van 320 Kbps) en als flac-bestand via Tidal (een bitrate van 1.411 Kbps).

De hogere kwaliteit werd in 52,2 procent van de gevallen herkend: eigenlijk een pure gok, dus.

'Niet dubbel zo vet'

Het was weliswaar een niet-wetenschappelijke test, maar zelfs met de Sony MDR-Z7-koptelefoon, die voor 599 euro in de winkel ligt en volgens de fabrikant speciaal geschikt is voor muziek in hoge resolutie, werd duidelijk dat het verschil voor leken niet hoorbaar is.

"Dus gaan mensen er dubbel zo veel voor betalen? Ik zou het schitterend vinden", zegt Figee. "Dat zou betekenen dat heel veel mensen audiofiel zijn en dat wij meer kunnen verdienen." Toch ziet hij dat niet gebeuren. "Waarom moet het dubbel zo duur zijn? Het klinkt niet dubbel zo vet."

Echte experts kunnen het verschil tussen mp3's en cd's wel horen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (pdf). Zeker op dure geluidssystemen met goede versterkers is het verschil tussen de twee formaten hoorbaar.

Voor mensen die in de trein met goedkope oortjes naar muziek luisteren zijn diensten als Tidal - en zeker Pono - echter vooral geldverspilling.
Bron: Nu.nl


En voor wie het helemaal niet meer weet een amusant 'vintage' artikel van "Audioscript" , vroeger de importeur van luxman :

Ter vermijding van de voortschrijdende verwarring !  pagina1 pagina2 

  

Informatie & Nieuws

1e keer hier ? Lees dit !

 FOR CUSTOMERS ABROAD 
Like us on Facebook  !
Creditcard and   Accepted

REFERENTIES:
Achterlaten / Lezen

RECENT NIEUWS
 
Marantz set

Wegens enorm aanbod van reparaties kan het zijn dat het wat langer duurt wat wij en u zouden wensen. Graag uw begrip hiervoor.

 

Audio Reparatie Site

Oprichter neemt afscheid - lees hier de afscheidsmail en reacties

AANBIEDINGEN
Wisselende acties, KLIK HIER

ZIe wat het MEEST VERKOCHT is


CLEARAUDIO nu modulair
Kies uit 4 kleuren, 4 armen en diverse elementen!
 


NIEUWE LIJN THORENS !!
Thorens wil meer kwaliteit en uitstraling bieden en dat zie je terug in de nieuwe lijn van platenspelers


AUDIOLAB STREAMP
Streaming Amp met mooie phonotrap en DAC


We hebben ook een mooie combi aanbieding met clearaudio!
LEAK LEEFT WEER !
Prachtige streaming versterker en optionele cd speler !


GRATIS VERZENDEN > 60 EURO

 
WE PLAATSEN WEER VEEL MOOIE KLASSIEKERS.

GA OP ZOEK ! Ze zijn er zo weer af ..
  
  

GRADO WIRELESS KOPTELEFOON NIEUW 



HIFISTEREO IN HET NRC!!


MULTIROOM STREAMING 
verbind je (vintage) versterker of koop onze 80W Wifi class D versterker of actieve luidsprekers voor een van de kamers in je huis en beheer alles vanaf je mobiel of met Airplay. Klik hier voor onze oplossingen.


HIFSTEREO OOK OP INSTAGRAM!
Volg ons op instagram en blijf op de hoogte van de nieuwste aanwinsten of unieke producten die we ter reparatie aangeboden krijgen !

headshell express 
wij stellen m voor je af !

VERNIEUWD!
 
 

Hi-Five cadeaubon 
nu met code !

Geef iemand een waardebon
om hier iets te bestellen ...
 ... of te laten opknappen of 
een servicebeurt te geven

Eerder nieuws:

Nos vintage elementen toegevoegd

Beurtje - doe het zelf !   Of niet....
Zie ook onze checklist

Klik hier voor het nieuwsarchief.



Hi-Five cadeaubon 
Geef iemand een tegoed om hier iets te bestellen of te laten opknappen

Of je kunt jezelf iets cadeau doen.

Wist u dat :
- De zoekfunctie bij alles helpt ?
- U de foto's 2x kunt uitvergroten ?
- De webshop dagelijks uitbreidt ?
- Wij ook moderne audio repareren ?
- Wij draaitafels servicen ?

wij accepteren ook  Betalingen


Veel gestelde vragen: 

Kopen op marktplaats

Over HifiStereo.nl, de webshop

Heeft u mijn snaar ?

Welke draaitafel?, welk element?

Over naalden, elementen etc..

Over draaitafel problemen

Over hifi apparatuur

Alles voor de man cave

Over akoestiek


Referenties:

Laat een referentie achter

Lees referenties


Relatie service:

Waar koop je Vinyl ?

Andere vintage links

Links / leuke weetjes

Show me yours !



Voorwaarden:

Algemene verkoopvoorwaarden

Privacy beleid